Tiada Perbahasan Untuk Pemilihan Ahli Kabinet

UTM Skudai, 3 Feb - Sesi pembentukan kabinet Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Teknologi Malaysia (MPM UTM)pada malam ini berlangsung dengan kurang teratur setelah Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UTM, Prof Dr Mohd Tajudin bin Ninggal menolak cadangan agar calon-calon ahli Majlis Eksekutif dan Majlis Tertinggi dibahaskan dan mengesa agar majlis dapat dihabiskan awal.

"Tak perlulah kita bahaskan lagi sebab kita dah kenal semua calon semasa berkempen dan rasanya itu sudah cukup. Kita takut kalau kita buat perbahasan nanti akan mengheret majlis ini (pembentukan kabinet) sehingga ke lewat malam" ujar beliau.

Sesi pemilihan agak kucar-kacir setelah En. Romli, pegawai Hal Ehwal Pelajar mencadangkan agar pemilihan ahli Majlis Tertinggi dibuat serentak bagi menjimatkan masa namun ditolak sebulat-suara oleh keseluruhan perwakilan. Kemudian Timbalan Naib Canselor HEP A menasihati agar proses pemilihan dapat dilaksanakan dengan cepat.

Dalam pada itu, Muhammad Zaki Bin Omar telah terpilih sebagai Presiden MPM UTM sesi 2009/2010 apabila beliau tiada calon lain untuk jawatan itu dicadangkan oleh mana-mana perwakilan. Ahmat Rajab Bin Khairul Yusri pula terpilih sebagai Timbalan Presiden MPM UTM 2009/2010 setelah mendapat 29 undi berbanding 21 yang diperolehi oleh Nur Azim Fahada Bin Ahmad, Pengerusi Pro-Mahasiswa UTM.

Walaubagaimanapun, Nur Azim Fahada Bin Ahmad telah terpilih sebagai Naib Presiden Fakulti setelah memenangi 32 undi berbanding 18 undi yang diperolehi oleh Siti Mariam Abdul Lathiff.

Beliau ketika ditanya berkenaan keengganan pihak TNC membenarkan agar perbahasan dilakukan memberitahu bahawa:

"perjumpaan dengan keseluruhan ahli MPM UTM buat kali pertama ini belum cukup untuk membolehkan kami berkenalan dan sepatutnya perbahasan perlu dilakukan agar pemimpin yang dipilih benar-benar berkaliber dan mampu untuk menjalankan tugas dengan baik"

Namun beliau berpuas-hati dengan MPM yang terpilih dalam Majlis Eksekutif dan Majlis Tertinggi pada sesi kali ini. Beliau turut bersyukur kerana ada perwakilan Pro Mahasiswa di dalam Majlis Tertinggi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...